Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Οι διαδηλώσεις κατά την σύνοδο των G-20 στο Λονδίνο το 2009


Τα τελευταία χρόνια διάφορες οργανώσεις, αποτελούμενες από τους προέδρους των ισχυρών οικονομικά χωρών, έχουν θεσπιστεί. Σκοπός τους, όπως λένε τα ίδια τα μέλη τους, είναι να λύσουν σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου (οικονομία, κλιματικές αλλαγές, τρομοκρατία κλπ.). Οι γνωστότερες από αυτές τις οργανώσεις είναι οι G-20 (αποτελείται από τους προέδρους των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου) και οι G-8 (αποτελείται από τους προέδρους των πλουσιοτέρων χωρών του Βόρειου Ημισφαιρίου).
Συχνά όμως οι συγκεντρώσεις αυτών των οργανώσεων αποτελούν κόκκινο πανί για τους αγανακτισμένους πολίτες και οδηγούν σε ειρηνικές, αλλά και βίαιες διαδηλώσεις. Γνωστό παράδειγμα είναι οι εκδηλώσεις βίας ενάντια στη σύσκεψη των G-8 στη Γένοβα της Ιταλίας το 2001, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι από ένα μπάτσο.
Οι διαδηλώσεις που έγιναν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2009 στο Λόνδινο ως αντίδραση για την εκεί συγκέντρωση των G-20 ήταν από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις ενάντια στους G-20.
Οι αιτίες διαμαρτυρίας των διαδηλωτών στο Λονδίνο το 2009 ποικίλουν και καλύπτουν σχεδόν όλα τα σύγχρονα, πολυσυζητημένα προβλήματα της ανθρωπότητας (οικονομική κρίση, golden boys, πόλεμος ενάντια στην "τρομοκρατία", κλιματικές αλλαγές κ.ά.). Αυτό το ευρύ φάσμα θεμάτων ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής πολλών διαφορετικών οργανώσεων στις διαδηλώσεις. Μερικές από τις οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν οι ακόλουθες:
  • Put People First: Η πρώτη και μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε. Γύρω στα 35000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για την ανεργία, την δικαιοσύνη και το περιβάλλον.
  • G-20 Meltdown: Αυτή η οργάνωση δημιουργήθηκε αρχικά για τη σύνοδο των G-20 στο Λονδίνο. Στόχος της ήταν να δημιουργήσει ένα καρναβάλι έξω από την Τράπεζα της Αγγλίας και τα κατάφερε! Περίπου 5000 άνθρωποι βρέθηκαν έξω από την τράπεζα της Αγγλίας και διαμαρτυρήθηκαν κυρίως για την οικονομική κρίση.
  • Climate Camp: Η κατασκήνωση με θέμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα στήθηκε έξω από το European Climate Exchange στο Bishopsgate. Παρ' όλο που οι διοργανωτές είχαν όλες τις σχετικές άδειες και συμφώνησαν με την Scotland Yard η κατασκήνωση να διαρκέσει 24 ώρες, μετά από εξήμισι ώρες οι μπάτσοι περικύκλωσαν τους κατασκηνωτές και δεν επέτρεπαν σε άλλους ανθρώπους να μπουν στην κατασκήνωση.
  • Alternative London Summit: Στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου διαδηλωτές σκόπευαν να δημιουργήσουν μια Εναλλακτική Σύσκεψη των G-20. Τελικά το πανεπιστήμιο αρνήθηκε την έναρξη της σύσκεψης και αυτή έγινε στους κήπους του πανεπιστημίου με μία ώρα καθυστέρηση.
Εμένα πάντως μου προκάλεσε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο πήγαιναν στις διαδηλώσεις οι Άγγλοι. Αρκετοί απ' αυτούς ήταν μασκαρεμένοι, φορούσαν μάσκες του V από το V for Vendetta, του Boba Fett από το Star Wars, αστεία ροζ κουστούμια και στολές σαν τους Καβαλάρηδες τις Αποκαλύψεως.

Αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές η αστυνομία χρησιμοποίησε συχνά βίαια μέσα για να καταστείλει τους διαδηλωτές. Για παράδειγμα ζητήθηκε από όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση της G-20 Meltdown να δώσουν τα στοιχεία τους στους μπάτσους. Όσοι αρνούνταν έμπαιναν στην κλούβα. Επίσης μπάτσοι εισέβαλαν σε καταλήψεις, όπου "έψαξαν" και συνέλαβαν ανθρώπους. Συχνά ειρηνικοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν από τα γκλομπ των μπάτσων χωρίς λόγο. Αποκαλύφθηκε ότι μπάτσοι προβοκατόρικα παρέστησαν τους διαδηλωτές πετώντας πράγματα στους συναδέλφους τους με σκοπό να ξεκινήσουν επεισόδια. Ακόμη και η καταστροφή των 2 τραπεζών (Royal Bank of Scotland και HSBC) θεωρήθηκαν από κάποιους ως αστυνομική και δημοσιογραφική προβοκάτσια.
Θύμα της αστυνομικής βίας υπήρξε ο Άγγλος εφημεριδοπώλης Ian Tomlinson. Ο Tomlinson πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Αρχικά οι μπάτσοι αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη. Τελικά, μέσα από video που κυκλοφόρησε η Βρετανική εφημερίδα Guardian, φαίνεται ότι ένας μπάτσος έσπρωξε και χτύπησε με το γκλομπ του το θύμα, ρίχνοντας το στο έδαφος. Αυτό επέφερε και το θάνατο του Tomlinson...

Δεν υπάρχουν σχόλια: